REWILDING EN PLENA ERA DE L’ANTROPOCÈ!

Categories: noticia_home,noticies2019

Les valls de l’Alt Pirineu català, Boumort, la Serra del Cadí, l’Alta Cerdanya, aquests són els territoris on professionalment en Jordi Palau s’ha dedicat a la gestió d’espais naturals i fauna i, amb tanta o més empenta i passió, a entendre millor com en aquestes grans àrees poc pertorbades pels assentaments humans, la natura ha anat recuperant terreny tímidament en les últimes dècades.

És un procés que seguirà endavant? es podrà anar ampliant la taca d’aquesta certa renaturalització a altres espais intermitjos que no gaudeixen de les mateixes mesures de protecció? Tot els elements dels ecosistemes estan responent de la mateixa manera? I tantes altres preguntes que ens fem i que normalment no tenen resposta. Doncs en Jordi en podrà donar unes quantes i a més ens posarà en perspectiva com valorem a voltes positivament i a voltes negativament aquests processos depenent més de modes o corrents socials i polítiques que de valoracions estrictament basades en la ciència.

Analitzarà la síndrome de les referències canviants i el paper que poden jugar els processos naturals a l’hora de buscar una gestió més eficient dels territoris destinats a la conservació -o, perquè no, a la “producció de natura“?.

El “rewilding” se’ns presenta com un enfoc novedós i il·lusionador, que trenca barreres, sovint mentals, però no està exempt de dificultats. També revisarà conceptes de partida, casos d’exemple, i possibles aplicacions a casa nostra.

Author: Ricard Losarcos