SABIES QUE ALGUNES PAPALLONES MIGREN MILERS DE KMS?

Categories: noticia_home,noticies2017

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????Fa temps que se sabia que la papallona dels cards (Vanessa cardui) era una espècie migradora però l’abast i la complexitat d’aquesta migració era desconeguda. Ara, se sap que aquest insecte pot arribar al sud del Sàhara i a les Illes Canàries, a distàncies de molts milers de kms., en un cicle migratori únic entre els insectes.

Constantí Stefanescu, expert en papallones del Museu de Ciències de Granollers i del CREAF, explicarà com s’està fent el seguiment de les poblacions de papallona dels cards a Catalunya amb el CBMS (Catalan Butterfly Monitoring Survey), un projecte de ciència ciutadana que compta amb dotzenes de col·laboradors que envien informació sobre les poblacions de papallones fent censos en més de 140 itineraris de tot el país. A més, també veurem com la col·laboració multidisciplinar en la que han participat des d’entomòlegs a climatòlegs, passant per químics i ornitòlegs, ha permès descobrir aspectes interessantíssims sobre les alçades de migració, aprofitament dels vents i el cicle biològic d’aquesta espècie.

Com aficionat a l’ornitologia, probablement sàpigues bastantes coses sobre la migració dels ocells però… què saps sobre la migració de les papallones? Aquí tens una bona oportunitat per fer la teva primera descoberta de la mà d’un gran expert.

Author: Ricard Losarcos