ELS OCELLS MIGRADORS NO CONEIXEN FRONTERES

Categories: noticia_home,noticies2016

Notícia Yossi Leshem 2Ja fa dècades, el 1983, Yossi Leshem va fer una proposta a les Forces Aèries Israelianes (IAF) per cartografiar les rutes migratòries de les aus per tal de reduir les col·lisions amb els avions militars, que s’estava convertint en un seriós problema tant per les aus com per a les persones. Mentre la seva proposta estava sent considerada pel govern, un tinent primer de la IAF estava volant amb el seu F-15 a 765 kms/h a una alçada de tant sols 100 m. quan un aligot vesper colpejà l’avió. El gruixut vidre especial de la cabina de comandament es va trencar completament, l’ocell va ser succionat cap a l’interior de la cabina i va xocar contra la palanca d’ejecció del pilot, qui va ser violentament propulsat cap al terra. El pilot es va trencar una vèrtebra del coll i va quedar greument ferit. Immediatament, el govern va aprovar el pla del professor Leshem i ràpidament les col·lisions entre ocells i avions a Israel van experimentar una davallada d’un 75%. ðùéà äîãéðä ùîòåï ôøñ áé÷ø á÷éáåõ ùãä àìéäåöéìåí ãåã ëäï

 

El projecte va ser tot un èxit però el millor encara estava per arribar. El programa va evolucionar en un estudi d’aus migratòries que va unir escoles, professors, investigadors i amants de la natura de les tres comunitats de la regió -Israel, Jordània i Autoritat Palestina- en constant conflicte humà, incloent-hi situacions de guerra. El projecte es avui dia un exemple de com les aus migratòries, que no coneixen fronteres, poden ajudar a unir a les persones sota d’un objectiu comú i contribuir a apropar l’enteniment entre grups diversos d’humans.

Fotos: El professor Yossi Leshem no només està interessat en les aus en sí: també les utilitza per a unir persones. Amb Shimon Peres, anterior Primer Ministre d’Israel, i pagesos palestins i àrabs participant en un programa conjunt de reintroducció d’òliba.

Author: admin