EL CEL ÉS EL LIMIT PER ALS BALLESTERS, SEGONS CHRIS MEIER

Categories: noticia_home,noticies2019

El fet que els falciots de la majoria d’espècies passin la major part del seu temps a l’aire i baixin a terra només per criar és ben sabut des de fa temps o… potser hauríem de dir, suposat? De fet, aquesta era una suposició que no ha havia definitivament provada i que havia quedat en un terreny de ningú entre l’evidència científica i la llegenda urbana.

Christoph Meier de l’Institut Ornitològic Suís i altres investigadors incloent-hi membres de l’Institut Català d’ornitologia, han demostrat que el ballester (Apus melba) realment dorm a l’aire i passa la major part de la seva vida volant sense parar, excepte quan nidifica. Amb l´ús de geolocalitzadors, ara Meier i els seus col·laboradors saben a quina alçada poden volar els ballesters, exactament on passen l’hivern a l’Àfrica i quin és el comportament de migració de les poblacions Europees. Les dades de Tarragona, Suïssa, Bulgària i Turquia mostren diferents pautes de migració que són molt interessants d’observar.

A la seva xerrada, The sky is the limit: How geolocators help us unveil the secrets of Alpine swiftsk, Meier ens transportarà al món d’aquests éssers únics i ens desvetllarà molts dels seus secrets i, com sempre passa amb la ciència, obrirà la caixa de les noves preguntes que apareixen a la llum dels nous coneixements. Com es mantenen units els grups al llarg de l’any? Per què els diferents individus poden migrar tan diferent? Per què les poblacions europees es comporten tan diferent?

Meier és un científic però, per sobre de tot, és un amant dels falciots i ballesters, així que estarà encantat d’aconsellar-vos sobre com podeu ajudar aquests ocells al teu barri per tal que pugueu escoltar els seus xisclets any rere any.

Author: Ricard Losarcos