El viatge de la tòrtoraJohn Mallor-FRSPBEn aquesta edició destinarem aquesta aportació econòmica a l’estudi de les rutes migratòries de la tórtora comuna o europea.

La tórtora (Streptopelia turtur) ha patit una acusada regressió de les seves poblacions degut en bona part a l’excessiva pressió cinegètica que pateix al llarg de les seves rutes migratòries. De ser un dels ocells més abundants de les zones rurals de bona part d’Europa, s’està convertint en una espècie cada vegada més escassa i ja hi ha alguns estudis que indiquen que podria acabar extingint-se del tot, tal com va passar amb el colom migratori a Amèrica el Nord.

Les tórtores ja marcades amb emissors via satèl·lit viatgen des de França i Gran Bretanya fins a l’Africa occidental seguint una ruta que evita dues grans barreres geogràfiques – el mar Mediterrani i el desert del Sàhara. Ara, un sol exemplar d’aquesta espècie indica que algunes poblacions poden optar per una ruta directa, travessant els obstacles enlloc de vorejarlos. Aquesta ruta migratòria pot ser més exigent per a l’individu però sembla menys arriscada per a la població. Les tórtores i altres espècies que crien a Catalunya podrien estar en aquest darrer grup, això és el que vol estudiar el projecte de conservació al qual destinarem els beneficis de les entrades del Festival.